2026-03-02T15:22:53+03:00
Ana Sayfa Dünya 2 Mart 2026 5 Görüntüleme

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan İran diplomasisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip {Erdoğan}, İsrail ve ABD’nin İran’a yönelik başlatmış olduğu saldırılar ile İran’ın misillemesine dair ilerlemeler kapsamında, ABD, Katar, Entegre Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve Kuveytli mevkidaşları ile Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’le {telefonda} görüştü.

{Erdoğan}’ın, ABD Başkanı Donald Trump’la görüşmesinde, İran ve Körfez ülkelerindeki son hal ve güncel ilerlemeler incelendi.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile de görüşen {Erdoğan}, Katar’a oluşturulan saldırılar sebebiyle işlemiş olsun dileklerini söyleyerek, bu ülkedeki son hale dair informasyon aldı.

Cumhurbaşkanı {Erdoğan}, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan’la görüşmesinde, Entegre Arap Emirlikleri’ne yönelik saldırılar sebebiyle üzüntülerini dile getirdi.

Görüşmede bölgedeki son hal incelendi.

{Erdoğan}, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’la yapmış olduğu görüşmede, Suudi Arabistan’a yönelik saldırılar sebebiyle işlemiş olsun dileklerini aktarıp, son hali değerlendirdi.

Lüzumlu müdahalede bulunulmaması durumunda çatışma sürecinin çevresel ve küresel {güvenlik} yönünden fazlaca ciddi sonuçları olacağı endişesini taşıdığını bildiren {Erdoğan}, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın, anlaşmazlıkların diyalog yolu ile halledilmesi amacıyla ciddi emek sarf {ettiğini}, diplomasiye talih verilmesinin en akılcı yol bulunduğunu söyledi.

Kuveyt Emiri Şeyh Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah’la da görüşen {Erdoğan}, Kuveyt’e yönelik saldırılar sebebiyle duyduğu üzüntüyü ve işlemiş olsun dileklerini iletti.

Cumhurbaşkanı {Erdoğan}, problemlerin dış ilişkiler ve müzakereler yolu ile çözülmesinin en akılcı alternatif bulunduğunu, Türkiye’nin sulh ortamının hızla tesisi amacıyla elinden geleni gerçeklştirmeyi sürdüreceğini dile getirdi.

{Erdoğan}’ın, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’le görüşmesinde, İran’a yönelik saldırılar ve sonrasındaki çatışmalı proses incelendi.

Cumhurbaşkanı {Erdoğan}, görüşmede, Türkiye’nin bütün tarafları diplomasiye ve görüşme zeminine dönüşe çağrı {ettiğini}, sulh sürecine birçok desteği sağlamaya hazır bulunduğunu açıkladı.

{Erdoğan}, bu süreçte Türkiye ile AB içinde yakın eş güdümün sürmesinin mühim bulunduğunu altını çizdi.

Cumhurbaşkanı {Erdoğan}, ABD-İsrail saldırılarında yaşamını yitiren İran lideri Ayetullah Ali Hamaney amacıyla taziye mesajı yayımladı.

{Erdoğan}, NSosyal’deki hesabından yapmış olduğu paylaşımda, komşu ülke İran’ın dini lideri Hamaney’in, gerçekleşen saldırılar neticesinde yaşamını kaybetmesinden üzüntü duyduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı {Erdoğan}, şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Hamaney’e Cenabıallah’tan rahmet, kardeş İran halkına başsağlığı diliyor, ülkem ve milletim adına taziyelerimi iletiyorum. İran halkıyla eş güdümlü bölgedeki bütün dostlarımızın, kardeşlerimizin hak etmiş olduğu huzura ve istikrara tekrardan ulaşması, bölgemizde cereyan eden çatışma ortamının son bulması ve diplomasiye dönüş amacıyla Türkiye olarak çabalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.”

ABD ve İsrail’in saldırılarının sonrasında İran üstündeki hava sahasının boş bulunduğu uçuş radarında görüldü detaylar ekranlarınızda…

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.