Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel, İran’ın Cenup Kıbrıs’taki İngiliz üslerine roket fırlattığı yönündeki iddiaların, Doğu Akdeniz’deki dengelerin ne kadar kırılgan bulunduğunu bir kez daha gösterdiğini söyleyerek, “Kıbrıs Adası’nı bir savaşın parçası durumuna getirebilecek birçok askeri ve siyasal tasarruftan uzak durmak, İngiltere’nin garantörlüğünün esas gereğidir.” ifadesini kullandı.
KKTC Başbakanlığından oluşturulan yazılı bildirimde Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel, Kıbrıs’ın Türkiye’nin fiili garantörlüğünde senelerce sulh ve istikrarı koruduğuna ilgi çekerek şunları kayıt etti:
“İngiltere Müdafa Bakanı John Healey’in yapmış olduğu bildirimde, İran doğrultusundan RAF Akrotiri istikametine iki roket fırlatıldığının ve bu füzelerin tesirsiz duruma getirildiğini söylemesi, Doğu Akdeniz’de {güvenlik} dengelerinin ne kadar kırılgan bulunduğunu açık şekilde meydana koymuştur. Her ne kadar Rum kaynaklar bu gelişmeyi yalanlasalar dahi, bu ihtimalin ortada gözüküyor olması adada yaşam sürdüren bütün insanları tedirgin etmiştir.”
KKTC Başbakanı Üstel açıklamasında hiçbir üs, hiçbir askeri hesap ve hiçbir küresel stratejinin Kıbrıs’ta yaşam sürdüren insanların güvenliği ve geleceğinden daha değerli olmadığını vurgulayarak, “Kıbrıs Adası’nı bir savaşın parçası durumuna getirebilecek birçok askeri ve siyasal tasarruftan uzak durmak, İngiltere’nin garantörlüğünün esas gereğidir.” değerlendirmesinde bulunmuş oldu.
İsrail ve ABD, Tahran ile Washington yönetimleri içinde müzakereler sürerken 28 Şubat’ta İran’a askeri hücum başlattı.
İran da İsrail’in yanı sıra ABD üslerinin varolduğu Katar, Entegre Arap Emirlikleri ve Bahreyn başta olmak suretiyle birtakım bölge devletlerinde tespit ettiği hedeflere saldırılarla karşılık verdi.
ABD-İsrail saldırılarında, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’in yanı sıra birden fazla üst seviye yetki sahibi kişi yaşamını yitirdi.
İran Kızılayı, ülkeye yönelik bombardımanlarda 201 bireyin yaşamını kaybettiğini, 747 bireyin de yaralandığını açıkladı.
*Fotoğraf: AA, temsilidir
Katar’da roket kalıntısının düşmesi halkta ürkü oluşturdu