Tıbbi maskeler daha yaygın olarak cerrahi maskeler olarak bilinir. Bunlar özellikle sağlık çalışanları tarafından hem kendilerini hem de diğer insanları hava yoluyla geçen bulaşıcı hastalıkların, vücut sıvılarının ve parçacıklı maddelerin bulaşmasından korumak için kullanılır. Kötü bir hastalık salgını sırasında, sağlık birimleri insanların kendilerini korumaları için cerrahi maske giymelerini de önerebilir. Bu maskeler genellikle ağzını ve burnunu tamamen kaplarken birazcık da bol gelecek şekilde tasarlanır. Tıbbi Maske Nasıl Takılır? yazımıza devam ediyoruz.
Tıbbi maskenin seni nelerden koruduğunu anla.
Tıbbi ya da cerrahi maskeler hem ağzını hem de burnunu kaplaması için yapılır. Bunlar sıçrayan, püsküren, damlayan iri tanecikleri engelleyen bir malzeme kullanılarak tasarlanır ki bu taneciklerde sana zarar verebilecek bakteriler ve virüsler bulunabilir.
- Tıbbi maske ile N95 solunum maskesi arasındaki farkı anla. N95 solunum maskesi, çok küçük taneciklerin %95’ini engellemek için sağlık çalışanları tarafından kullanılan bir araçtır. N95 solunum maskeleri tıbbi maskelere kıyasla yüzünü ve derini daha güvenli bir şekilde sarar ve havada uçan tanecikleri filtreleyebilir.
- N95 solunum maskesi çok küçük taneciklerin (çok küçük 0,3 mikron olarak kabul edilir) %95’ini engelleyebilse bile hâlâ zararlı taneciklerin %5 oranında solunum maskesine nüfuz etme ihtimali bulunur.
- N95 solunum maskeleri çocukların ya da sakalı olanların kullanımına uygun olarak tasarlanmamıştır.
- Bazı N95 maskelerinde içerideki yoğuşma artışını azaltmak ve takan kişinin daha kolay nefes almasını sağlamak için bir solunum valfi bulunur. Ancak solunum valfi, filtrelenmemiş (ve muhtemelen mikroplu) havanın maskenin dışına çıkmasına izin vereceği için bu maskeler steril bir alanın gerektiği durumlarda kullanılmamalıdır.
- Genel olarak N95 maskesinin her çeşidi, üretici tarafından maskenin nasıl takılıp çıkarılacağını açıklayan ayrıntılı yönergelerle birlikte gelmiş olmalıdır. Hem kendine hem de hastalarına uygun korumayı sağlamak için her şeyden önce bu yönergeleri takip etmek zaruridir. ABD’deki İş Güvenliği ve Sağlığı İdaresi (OSHA), N95 solunum maskesinin nasıl takılacağı ve kullanılacağı ile ilgili kullanıcıların eğitilmesini talep etmektedir.
Ellerini temizle. Temiz bir tıbbi maskeye dokunmadan önce ellerini sabun ve suyla iyice yıka.
- Islak ellerini sabunlayınca durulamadan önce en az 20 saniye yıkamak için ellerini ovmalısın.
- Ellerini kurutmak için her zaman temiz bir kâğıt havlu kullan ve sonrasında bu kâğıt havluyu çöp kutusuna at.
- Tıbbi maskenin defosu olup olmadığını kontrol et. Kutusundan yeni (kullanılmamış) bir tıbbi maske çıkardığında kumaşında herhangi bir defo, delik ya da yırtık olmadığından emin olmak için maskeyi kontrol et. Maskede defo, delik ya da yırtık varsa onu at ve kutudan yeni (kullanılmamış) başka bir maske seç.
- Maskenin üst kısmını uygun şekilde doğrult. Maskenin yüzüne mümkün olduğunca iyi oturması için maskenin üst kısmında burnunun etrafını sarabilen, sert ama bükülebilir bir kenar olacaktır. Maskeyi yüzüne takmadan önce bu bükülebilir kenarın yukarıda olduğundan emin ol.
- Maskenin üst kısmını uygun şekilde doğrult. Maskenin yüzüne mümkün olduğunca iyi oturması için maskenin üst kısmında burnunun etrafını sarabilen, sert ama bükülebilir bir kenar olacaktır. Maskeyi yüzüne takmadan önce bu bükülebilir kenarın yukarıda olduğundan emin ol.
- Maskenin uygun tarafının dışa baktığından emin ol. Çoğu tıbbi maskenin içi beyazken dışı başka bir renktedir. Maskeyi yüzüne takmadan önce maskenin beyaz tarafının yüzüne bakacak şekilde durduğundan emin ol.
- Maskeyi yüzüne tak.
Pek çok tıbbi maske türü bulunur ve her birinde maskeyi kafana takmak için farklı bir yöntem uygulanır.
- Kulak Halkaları— Bazı maskelerin iki yanında, iki adet kulak halkası bulunur. Bu halkalar normalde esneyebilen lastikli bir malzemeden yapılır. Bu türden bir maskeyi halkalarından tutup bir halkayı bir kulağının, diğer halkayı da diğer kulağının etrafına geçir.
- Bağcıklar ya da Şeritler— Bazı maskelerde başının etrafını sarıp arkasında bağlanan kumaş parçaları bulunur. Bağcıklı maskelerin çoğunda üst ve alt bağcıklar ya da şeritler vardır. Maskeyi üst bağcıklarından tutup bunları başının arkasına doğru sar ve bir ilmek atıp bağla.
- Bantlar— Bazı maskelerde başının arka tarafının etrafına ve üzerine (kulaklar için olanların aksine) yerleşen iki adet lastikli bant bulunur. Maskeyi yüzünün önünde tut, üst bandı başının üstünden çek ve başının tepe kısmına geçir. Sonra alt bandı çekip başının üstünden geçir ve kafatasının alt kısmına yerleştir.
- Burun parçasını ayarla. Tıbbi maske başına ve yüzüne doğru şekilde yerleştiğinde maskenin üst kenarının bükülebilir kısmını burun kemerine doğru kaldırmak için işaret parmağını ve başparmağını kullan.