İğde; bilimsel adı Elaeagnus olan bir tür meyvedir ve bu meyveyi veren ağaç iğde ağacıdır. İğde; “Küçük yemiş” anlamına gelen “yide” kelimesinden türetilmiş, Türkçe kökenli bir sözcüktür.
Kökünde azot depolayabildiği için en verimsiz toprakta bile yetişebilir. Aynı zamanda kuraklığa dayanıklı olması sebebiyle erozyonla mücadelede kullanılabilir.
İğde meyvesi, sarı veya kahverengi renginde olup zeytin büyüklüğündedir ve yenilebilir. Türkiye’de özellikle karasal iklimde pek çok ilde yetişir.an yaygın ve bilinen türü kuş iğdesidir. Kuş iğdesi aşılı çeşidine sultan iğdesi denir ve iri meyvelidir.
Dünya üzerinde en çok Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’ya kadar yayılmış oldukça fazla iğde türü bulunmaktadır.
En bilinen diğer iki iğde türü; Japon iğdesi (Elaeagnus umbellata) ve Gumi-Kırmızı iğde (Elaeagnus multiflora) olarak sayılır. Türkiye’de en çok İç Anadolu ve Güneydoğu bölgesinde yetişen iğde bitkisi, tam bir şifa deposudur.
Peki iğdenin faydaları nelerdir? İşte son zamanlarda sıklıkla tükettiğimiz iğdenin faydaları…
İğdenin Faydaları Nelerdir?
Bahçe ve bağ kenarlarında da çit bitkisi olarak kullanılabilen iğdenin sağlığa oldukça fayda sağladığı bilimsel olarak açıklanmıştır. İşte o faydalardan birkaçı:
- C vitaminini içerisinde oldukça bol miktarda barındıran iğde meyvesi, grip ve soğuk algınlığı için doğal ilaç olarak kullanılabilir.
- Kansere yakalanma riski azalır ve kanserin büyüme hızını yavaşlatır.
- İğdede bulunan Omega 7, saç ve cilt kuruluğunu önler, hücre zarını korur ve kolajen üretimini arttırmaya yardımcı olur.
- Yüzdeki akne ve siyah noktaları giderir.
- İğde meyvesi düzenli tüketildiğinde ve iğde çiçeği kaynatılıp bal ile tatlandırılarak içildiğinde bağırsalara oldukça fayda sağlar.
- A,C, E vitamini ve flavanoidler bakımından değerli bir besindir.
- Ağzı temizler.
- Cinselliği arttırdığı söylenir.
- Vücudun direncini arttırır.
İğdenin Zararları Nelerdir?
Tüm bitkilerde olduğu gibi iğde de fazla tüketildiği takdirde vücutta bazı hastalıklara yol açabilir. Örneğin; iğdeyi fazla tükettiğinizde kabızlığa yol açabilir. Aynı zamanda ağızda kuruluk yapar. Bu yüzden beraberinde su tüketilmelidir.
Ayrıca iğdenin zararlarından biri de fazla tüketildiğinde şeker tüketmenize yol açar. Bilindiği üzere fazla şeker tüketimi erkeklerde cinsel iktidarsızlığa yol açar ve bu durum cinsel yaşamı olumsuz yönde etkiler.
İğde Ağacı Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
İğde birçok hastalığa ilaç olarak kullanılabilir. İğdenin iyi geldiği hastalıklar şöyle maddelenebilir:
- Öksürüğe iyi gelir.
- İdrar sorununu ortadan kaldırır, ishali keser.
- Egzamayı giderir.
- Gribi önler.
- Soğuk algınlığına iyi gelir.
- Kusma ve mide bulantısını önler.
- Böbreği çalıştırır.
İğde Nasıl Tüketilir?
İğde ağacı meyvesi, marketlerde ve pazarlarda satılır. İğde, birçok farklı şekilde tüketilebilir. Bunlardan bazıları şöyledir:
-
- Kabuğu soyularak meyvenin etli olan kısmı tüketilir.
- Aynı zamanda iğde kaynatılarak suyu da içilebilir.
- Yaprağı ve çiçeği kaynatılıp çay olarak tüketilebilir.
- İğde meyvesi, kompostosu yapılarak veya taze olarak da tüketilebilir.